Recenzije

S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu – Gail Honeyman

S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu – Gail Honeyman

Izdavač: Znanje

Prevelo: Dean Trdak

Eleanor Oliphant ćete zavoljeti već s prvim humorističnim stranicama ove knjige. Ona je sasvim nepristojna i izravna, govori upravo ono što smatra da je uredu, ne brine da li je to možda previše izravno ili čak i bezobrazno. Ona prati što se smatra prikladnom društvenom interakcijom i pokušava to primijeniti, jer normalan način na koji ljudi međusobno razgovaraju njoj ne dolazi prirodno.

 

eleanor

Eleanor već deset godina radi isti uredski posao, živi sama i nema društveni život. Njen dan se sastoji od odlaska na posao, ručka, povratka kući gdje uz votku uživa uz omiljenu knjigu ili film prije spavanja. Eleanor je rob navika no jednog dana se njen društveni život počne drastično mijenjati. Ubrzo otkrivamo mračne tajne iz njene prošlosti, kako je zadobila ožiljak na licu, što se dogodilo s njenom majkom i zašto ju zove samo srijedom, te kako je preživjela svoju mladost u odgojiteljskim domovima.

Priča započinje kad Eleanor ugleda ljubav svog života, pjevača u bendu koji uopće i ne zna da ona postoji. No to ju ne zaustavlja, ona postaje opsjednuta glazbenikom. Te ga prati na društvenim mrežama i pokušava saznati gdje će i kada nastupati kako bi mu se predstavila. Otišla je čak jednu večer i do njegove kuće, pred njegova vrata, nije pokucala već je samo stajala ispred. Eleanor zamišlja kako će se jednog dana udati za glazbenika i provesti ostatak svog života s njim. On je njen savršeni muškarac.

Na poslu upoznaje Raymonda koji radi u IT sektoru. Raymond joj se ne sviđa, uvijek komentira kako se oblači kao dječak, kako ima raščupanu bradu i neobuzdane navike. Sudbina ih na čudan način povezuje te jednog dana u šetnji spašavaju život Sammyju, starcu kojem je pozlilo nasred ulice. Raymond ju potom poziva na razna društvena događanja te se njen život pomalo mijenja u odnosu na dosadnu rutinu na koju je navikla. No ništa ju ne odvraća od njene misije da upozna svoju jedinu pravu ljubav. Započela je s impresivnim makeoverom kako bi osvojila glazbenika, prošla je hollywoodsku depilaciju, drastično je skratila svoju dugu kosu, kupila nekoliko kompleta odjeće za razna društvena događanja. I dok je ona i dalje opsjednuta glazbenikom, vrijeme koje provodi s Raymondom pozitivno utječe na nju.

Ovo je priča o depresiji, mentalnoj bolesti i nasilju. I nakon što sam ju pročitala mogu reći da mi je jasno zašto je toliko popularna. Kad ju pročitate ostat ćete pomalo zatečeni i iznenađeni. Ono što zapanjuje u ovoj knjizi je kako trenutci ljubaznosti mogu uvelike promijeniti nečiji život. Eleanor nam kroz svoj put pokazuje kako jedna osoba može u potpunosti promijeniti svijet druge. Svakako pročitajte ovu knjigu, ne diže se bez razloga tolika prašina oko nje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s