Recenzije

Kći trgovca svilom – Dinah Jeffries

Kći trgovca svilom – Dinah Jeffries

Izdavač: Mozaik knjiga

Prevela: Silvija Čolić

Divno je kad otkriješ novu autoricu čije knjige još nisi čitao i onda uzmeš ovakvu knjigu u ruke. Dinah Jefferies piše snažne i uzbudljive romane kojima odražava svoja iskustva u britanskoj kolonijalnoj obitelji. Kod nas su prevedene dvije knjige ove autorice i to ”Supruga vlasnika plantaže čaja” i ”Kći trgovca svilom” čiji osvrt vam donosim danas.

kći

Kći trgovca svilom je Nicole Duval, polu-Vijetnamka i polu-Francuskinja. Ona mora donijeti odluku koja će joj slomiti srce bez obzira na to što odlučila. Ali vratimo se na početak.

Radnja se odvija 1950.-ih godina u Vijetnamu. Zemlja Jugoistočne Azije je na rubu komunističke pobune s kojom bi se završilo više od šest desetljeća francuske vladavine. Cijeli svoj život osamnaestogodišnja Nicole živjela je u sjeni svoje starije sestre Sylvie. Sestra ju od rođenja mrzi jer je njihova majka umrla na porodu dok je donosila na svijet malenu Nicole. Stoga se Nicole nimalo ne začudi kad njihov otac, nakon što preuzme važnu vladinu dužnost, odluči prepustiti svoj posao Sylvie, dok njoj ostavlja samo malenu, napuštenu trgovinu svilom u vijetnamskoj četvrti Hanoi. One su Francuskinje, tako su sigurnije i za to se njihov otac pobrinuo. Iako Sylvie ima tipičan francuski izgled na oca, Nicole je Vijetnamka na majku.

Broj pobunjenika snažno raste i područje se bori s militantima koji su odlučili okončati francusku vlast. Nicole je oduvijek privlačila pozornost svojim vijetnamskim izgledom i sumnjalo se u njenu odanost Francuzima. Ubrzo upoznaje Amerikanca Marka Jensona, zgodnog i šarmantnog trgovca svilom. Provodili su vrijeme zajedno, a Nicole se sve više zaljubljivala u njega. Zbog niza događaja Nicole se počela osjećati izoliranom od svoje francuske obitelji te ni sama više nije znala gdje pripada. Nakon ružnih događaja kojima je svjedočila upoznaje Trana, vijetnamskog mladića koji se bori za pravdu i spas svog naroda. Tran joj pokazuje potpuno drugačiji Vijetnam od onog koji ona vidi, ulice prepune siromašne i gladne djece, zlostavljanih žena u bordelima i smrt nevinih ljudi na svakom koraku.

Nicole mora odlučiti čiju stranu će zauzeti, onu svoje francuske obitelji koja joj je lagala ili stranu svog vijetnamskog srca? Hoće li se držati voljenog Marka ili vijetnamskog pobunjenika Trana?

Knjiga je zarazna mješavina povijesti, drame i romantike s okruženjem prepunim opasnosti. Opisana nam je divna priča prepuna tajni i poteškoća stanovnika za vrijeme pobune te predivnih opisa bogate vijetnamske kulture. Autorica nas ovom pričom uvlači u svijet u kojem kanarinci pjevaju na ulici u svojim krletkama od bambusa, gdje cijeli grad miriši na ugljen i đumbir, gdje dvije tako različite sestre moraju napraviti teške izbore kako bi mogle svjedočiti svojoj zastrašujućoj budućnosti jer ne znaju da li ih na kraju tamo čeka sreća.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s