Recenzije

Izgubljena svjetlost – Jill Santopolo

Izgubljena svjetlost – Jill Santopolo, Author
Izdavač: Znanje
Prevela s engleskog: Mirjana Čanić
.
Ovo je knjiga s velikom posvetom New Yorku i 11. rujnu 2001.godine. Upravo je taj datum glavna prekretnica u Lucynom životu, koja je i naratorica cijele ove priče, a sve događaje priča Gabeu kojeg je upoznala upravo na taj dan na Sveučilištu Columbia, a koji joj je obilježio život postavši prva velika i zapravo nikad prežaljena ljubav, a razdvojile su ih okolnosti, osobni izbori i događaji.
santopolo

Gabe je fotograf koji je težio uspjehu i upravo toj njegovoj osobini se Lucy najviše divila jer je i sama bila takva. Gabe i Lucy su nakon tog teškog dana se razdvojili, ali nedugo nakon su započeli svoju ljubavnu vezu koja je trajala četrnaest mjeseci, a od toga su živjeli zajedno pet mjeseci i po prvi put su jedno drugom izjavili ljubav. Lucy je smatrala da je njihova ljubav bezvremenska, ali Gabea su mučile dvojbe iz djetinjstva, koje su kontrolirale njegov put i izbore koje je donosio. Smatrao je da ne može samo sjediti i ne doprinijeti svijetu. Bez da se prvo savjetovao s Lucy, Gabe je prihvatio novi posao i odlučio otići u zemlje pogođene ratom i dokumentirati sve što se tamo događa s civilima. Smatrao je da u životu imamo pravo na samo određenu količinu sreće i da je on svoju iskoristio s Lucy, te je bilo vrijeme da to dovede u ravnotežu.
Gabe je otišao, a Lucy je ostala slomljena srca. Trebalo joj je neko vrijeme da se oporavi, a zatim je i ona nastavila svojim putem. Upoznala je Darrena koji joj je pružio siguran život i mogla mu je vjerovati. Darren nije bio mračan niti kompliciran, predstavljao je utjelovljenje idealnog supruga i oca. Lucy i Darren su se vjenčali, stvorili obitelj i život o kojem su maštali. No bez obzira na savršen život koji je vodila s Darrenom i dalje je bila povezana s Gabeom nevidljivim sponama. Njezina priča oda je njihovoj nekadašnjoj ljubavi i u nju je stalo događaja za nekoliko života, a zašto je ona priča na baš taj poseban način slomit će mnoga srca.

Ova predivna i razorna priča vjerojatno će vas osvojiti. Čak i nakon što ju pročitate dugo ćete razmišljati koliko u životu vrijedi riskirati. Jesu li naši životi oblikovani vlastitim izborima ili snagama izvan naše kontrole?

Nitko nije savršen i svi mi griješimo, ali pogreške su upravo ono što predstavlja život, one nas čine takvima kakvi jesmo. Lucy će vas možda malo i povrijediti ili naljutiti svojim izborom, ali ćete na neki način i suosjećati s njom. Prije svega ova priča je jako realna i mogućnost da se dogodi bilo kome u bilo kojem trenu je velika. Voljela bih da smo dobili još nekoliko poglavlja na samom kraju, no čar ove knjige je upravo u izgubljenoj svjetlosti i na nama je da je nađemo sami.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s