Recenzije

S ljubavlju Simon – Becky Albertalli

S Ljubavlju, Simon – Becky Albertalli
Izdavač: Vorto Palabra
Prevela s engleskoga: Ljiljana Novković

Otvorite svoje srce i pročitajte još jednu predivnu ljubavnu priču. Iako je knjiga za mlade i oni malo stariji zasigurno će u njoj uživati. Pisana je iz perspektive Simona Spiera koji živi u svijetu gdje je heteroseksualnost jedina prihvatljiva opcija. Lik Simona je dobro razvijen, on stalno uči i ne boji se ničega, otvoren je prema svijetu i prema ljubavi. U ovoj knjizi pokrivene su teme prijateljstva, ljubavi, odrastanja u teškoj okolini i prihvaćanja. Nemojte se uplašiti količine likova koje ćete upoznati na samom početku, nakon pedesetak stranica sve ćete povezati i sve ih upoznati, a onda kreće prava zabava.

simon slika


Simon je homoseksualac koji na internetu upoznaje dječaka koji je također homoseksualac i pohađa istu školu i naziva se Blue. Obojici su im identiteti skriveni jer ni jedan od njih nije još nikome otkrio svoju orijentaciju, osim njih dvoje jedan drugome. Simon nije siguran kada će skupiti hrabrosti otkriti seksualnu orijentaciju svojoj obitelji i prijateljima, i ne zna kako će oni reagirati iako se nada da će imati razumijevanja. Muči se i s predrasudama u školi, gdje su homoseksualci često zlostavljani, verbalno i fizički od vršnjaka.

Martin, Simonov školski kolega provalio je u njegovu e-mail poštu i pročitao mailove koje je on razmijenio s Blueom. Jednog dana ga je i ucijenio, prijeteći mu da će svima ispričati njegovu tajnu. Prateći živote Simona i njegovih prijatelja, osjećamo tjeskobu današnjih tinejdžera pogotovo kad je riječ o ovako osjetljivim temama poput seksualne orijentacije.

Ovo je zaista jedna predivna knjiga, a Simon je toliko divan da ga ne možete ne zavoljeti već nakon prvih nekoliko stranica. Čita se brzo i lako, a način pisanja je baš osvježavajuć. Daje odličan uvid kako je to kad se osjećaš drugačije, nepoželjno u društvu i koliko su zapravo velike ljudske predrasude. Knjiga odiše savršenom ravnotežom obiteljskog razumijevanja i neslaganja. Ljudi su tu za njega, ali mu ne mogu puno pomoći dok se sam ne odluči razotkriti.

Becky Albertalli je autorica nekoliko priznatih romana među kojima je i ”S ljubavlju, Simon”. Bivša psihologinja specijalizirana za rad s djecom i tinejdžerima, pa su i njene knjige uglavnom namijenjene njima. Pravi šarm u ovoj knjizi autorica je dodala spominjanjem Harryja Pottera, kao Simonove omiljene knjige, što ga čini još realnijim među publikom kojoj je knjiga namijenjena.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s