Recenzije

Pravila magije – Alice Hofmann

Pravila magije – Alice Hoffman

Izdavač: Profil

Preveo: Dražen Čulić

Ova knjiga je pisana kao prethodnica knjige ‘Čarolije za svakodnevnu uporabu’ i obje knjige su odvojene jedna od druge, mogu se čitati zasebno, a ono što ih povezuje je da su obje priče temeljene na istoj obitelji. Ako niste čitali ‘Čarolije za svakodnevnu uporabu’ vrlo lako ćete krenuti s ‘Pravila magije’. Ono što većina čitatelja ističe da bi se čitajući knjigu mogli razočarati ako ste prije nje pogledali film. No krenimo mi s recenzijom za ‘Pravila magije’.

39345258_236136727233772_5028372969412362240_n

Priča je ovo o obitelji progonjenoj smrću, obitelji Owens. Njihova pretkinja Maria Owens proglasila je prokletstvo prema svim svojim potomcima, umrijet će svatko koga zavole.  Generacijama se događalo da su umirali oni koje bi voljeli, ali umirali su i voljeni članovi obitelji Owens. Kao posljedicu toga Susanna Owens odgaja svoju djecu daleko od obitelji, daleko od magije i daleko od slomljenih srca. Godina je 1960. i Franny, Bridget (Jet) i Vincent otkrivaju zašto ih je majka odgajala uz toliko besmislenih pravila poput onih da nikad ne nose crvene cipele, ne hodaju po mjesečini, nemaju mačke za kućne ljubimce ili da nema svijeća u njihovoj blizini. Ubrzo postaje očito da postoji nešto neobično vezano uz svakog od njih. Pruži im se prilika da potpuno otkriju tko su i saznaju sve o svom obiteljskom nasljeđu kada ih teta pozove da ljeto provedu kod nje u Massachusettsu.

 

magija citat

 

Njihovo prokletstvo započelo je 1620. godine, kada je Maria Owens bila optužena za čarobnjaštvo zbog ljubavi prema krivom čovjeku. Stotinjak godina kasnije, u New Yorku, na vrhuncu šezdesetih sve se mijenja, Susanna zna da su njena djeca jedinstvena, Franny je praktična, obećava da se neće zaljubiti pa tako nikad neće biti povrijeđena, Jet je spremnija prihvatiti ljubav i duboko pati zbog toga, a Vincent je zaljubljen u magiju i u svoje sposobnosti, ali ubija ga tajna koju nosi i koju ne želi prihvatiti. Ona je svjesna da njena djeca ne mogu izbjeći ljubav  čak i ako pokušaju, baš kao što ne mogu izbjeći ni slomljena srca.

Ovo je više priča o obitelji, a možda manje o magiji iako ćete dobiti odličnu dozu i jednog i drugog. Kako će obitelj Owens preživjeti tešku sudbinu koja ih je zadesila i hoće li se držati skupa? Nisam čitala knjigu ‘Čarolije za svakodnevnu uporabu’, ali zbog ‘Pravila magije’ poželjela sam pročitati i nju.

Oglasi

2 thoughts on “Pravila magije – Alice Hofmann

  1. Nekako sam baš napravila TO,pogledala film ,pa onda pročitala knjigu Čarolije za kućnu upotrebu i nekako nisam razočarana jer mi se svidjelo oboje iako su prilično različiti,a Pravila magije jedva čekam pročitati

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s