Recenzije

Voljela sam Staljina – i on mene – Ljubov Orlova

Voljela sam Staljina – i on mene – Ljubov Orlova

Izdavač: Profil

Preveo: Vlado Vurušić

Memoari Staljinove ljubavnice kojima je stala na kraj svim nagađanjima i otvoreno progovorila o tadašnjim događajima i njihovom odnosu. Lyubov Petrovna Orlova bila je prva priznata zvijezda sovjetskog filma, poznata kazališna glumica i nadarena pjevačica. Svjedočila je brojnim traumatičnim ruskim povijesnim događajima poput Prvog svjetskog rata ili ruskog građanskog rata, Hladnog rata i Oktobarske revolucije. No bez obzira na događaje oko nje, ona je živjela čuvana i zaštićena u svom zlatnom kavezu jer je bila omiljena glumica velikog vođe Staljina.

Događaj od kojeg je sve krenulo smatra se prijem organiziran u ožujku 1935. Godine na kojemu su bili svi ugledni filmski djelatnici. Na tom prijemu Staljin je zatražio njihov privatan susret. Te večeri su se upoznali sasvim osobno u privatnim odajama i od te večeri se sve promijenilo. Odmah ju je osvojio i bio je sve ono što je njoj trebalo, sve što je smatrala da treba imati pravi muškarac. Tu je započela njihova velika ljubavna priča, Ljubov je prema Staljinu osjećala ogromnu ljubav, poštovanje, ali i divljenje. Bilo joj je teško napisati ove memoare jer je smatrala da u njima neće moći iznijeti ni mali djelić onoga što je proživjela, bilo je iznimno teško čitateljima dočarati kako se tad osjećala. Orlova na potpuno drugačiji način opisuje Staljina, ističe kako je bio vrlo skroman i jednostavan, nije težio isticanju. Bila je potpuno opčinjena njime.

Slavna glumica nam s druge strane opisuje i njegove snažne osjećaje koje je gajio prema njoj, bio je brižan i pažljiv čovjek, spreman usrećiti voljenu ženu. Bilo im je nemoguće biti zajedno i prepustiti se svojoj ljubavi, prošetati gradom zajedno ili se pokazivati u javnosti skupa. Ali bez obzira na ograničenja njihovi su osjećaji bili dovoljno snažni da nisu mogli obuzdati svoje osjećaje jedno prema drugome.

Ovi memoari su tu da nam najozloglašenijeg čovjeka SSSR-a predstave u jednom drugačijem svjetlu, s njima je postigla ono što joj je bila želja, prikazati Staljina kao čovjeka od krvi i mesa, bila je dužna na neki način obraniti ljubav svog života. U njima su čitave bujice emocija, prepuni su sjećanja koja pratimo redom jedno po jedno. Zanimljivo je da su ovi memoari sačuvani, i tek kada su pronađeni nakon mnogo godina ponovo su tiskani. Upravo oni dokazuju da svaka strana ima dvije priče i obje zaslužuju biti ispričane.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s