Recenzije

Gonič zmajeva – Khaled Hosseini

‘Gonič zmajeva’ je knjiga koju čitamo ovaj mjesec u Hoću knjigu book clubu, a ujedno je i moja prva knjiga ovog afganistanskog pisca, no sigurno ne i posljednja. Pisana jednostavnim rječnikom sa složenim idejama čini jednu prekrasnu, dirljivu i vrlo uvjerljivu priču. Likovi su dobro izgrađeni i savršeno opisani pa se dok čitate osjećate kao da cijelu priču promatrate pred svojim očima. Pokušat ću vam u kratkim crtama prenijeti zašto me očarala i nadam se nagovoriti sve vas koji ju još niste čitali da to svakako i učinite.

20180825_124502-01

Knjiga je pisana autobiografskim načinom, a priča nam ju Amir, afganistanski Amerikanac rođen u Kabulu gdje je i živio do svoje osamnaeste godine prije nego se preselio sa ocem u San Francisco.  Amir nam opisuje svoje djetinjstvo, složeni odnos sa svojim prijateljem, ali i slugom Hassanom. Ovo je priča o dvojici dječaka odraslih u Kabulu, njihov poseban bratski odnos koji se razvija kroz cijelu knjigu. U isto vrijeme prateći  Amira kako raste, gledamo i kako talibani uništavaju kulturu i ljepote Afganistana.

gonič 1 citat

Cijela priča isprepletena je nizom osjećaja od mržnje i ljubomore, do grižnje savjesti i tuge, ali i bezuvjetne ljubavi. Niz šokantnih događaja upravo je ono što vam neće dopustiti da ovu knjigu ispustite iz ruku. Autor nam pruža pogled na živote ljudi koje zapadni svijet obilježava kao neprijatelje i pokazuje nam da je stvarnost puno drugačija od one koju čitamo u novinama. Nekoliko zapleta, jedna velika potraga i niz tužnih događaja, ali svejedno sam kroz ovu knjigu cijelim putem navijala za onaj sretan kraj. I definitivno je našla mjesto u mojih top pet najdražih knjiga.

gonič citat 2

Uskoro nam u izdanju Vorto Palabra stiže i najnovija knjiga Khaleda Hosseinija, ‘Molitva moru’, potresna i dirljiva priča koju prate divne ilustracije.

Izdavač: Vorto Palabra

Preveo: Marko Kovačić

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s