Recenzije

Mjesec u palači – Weina Dai Randel

Iza ove predivne naslovnice krije se klaustrofobični svijet drevne Kine koji kroz ovu priču naglo oživljava. Ovo je prije svega fascinantna priča, egzotična, opasna, romantična i uzbudljiva. Priča počinje kad budistički redovnik predvidi da će petogodišnja djevojčica imena Mei jednoga dana postati majka careva i vladati Kinom. Od tog trenutka, Mein otac počeo je svoju strategiju da ubaci kćer u palaču i da joj pomogne osvojiti pozornost velikog cara. Planovi se poremete kada njen otac umre, a Mei s nepunih dvanaest godina ostane sama s majkom.

20180825_122855-01.jpg

Od tog trenutka život lijepe Mei se drastično mijenja. Izabrana je kao jedna od petnaest djevojaka koje su pozvane na sud i odabrane da uskoro uđu u carevu palaču. Odvojena od majke, Mei će morati naučiti pregovarati s čuvarima, ali i ostalim konkubinama, prolaziti kroz intrige i opasnosti koje će pratiti njen život u palači. Car ima nekoliko stotina konkubina u svojoj palači i većinu njih nije nikada ni vidio, a to čini borbu za njegovom pozornošću još težom, ali i zabavnijom. Ako Mei želi postati njegova miljenica mora upotrijebiti sve oružje koje joj je na raspolaganju, svoju pamet, duh i ljepotu. Mora biti na oprezu da se ne zaljubi u drugog čovjeka i zapamtiti da je ovdje zbog cara i da je došla s određenim ciljem.

Daleko od standardne priče o kraljevskim intrigama, ‘Mjesec u palači’ prikazuje nam formalan, ali raskošan svijet u kojem je carska garderoba strogo regulirana, njegove ljubavne potrage ograničene su mjestima u dvorani, dijelovima palače u kojima su dame smještene po hijerarhiji, a Mei sjedi na najnižoj razini. Ovaj roman pruža potpuno drugačiji pogled na svijet.

Ovo je ugodan, pomalo zastrašujuć i privlačan roman, likovi imaju određenu dubinu, jako su dobro razrađeni tako da se s nekima lako i poistovjetiti. Rendel je rođena u Kini, a sada živi u Teksasu i kroz svoje romane istražuje intrigantni feministički teren, podsjeća nas da u Kini u sedmom stoljeću, za vrijeme dinastija žene nisu bile slobodne. Bile su vezane voljom i željom njihovih očeva, muževa i careva. Mei kao i njeni vršnjaci nose se s pitanjima odanosti, seksa kao društvene valute i vlastite igre prijestolja.

Nadam se da ćemo uskoro dobiti prijevod i nastavka ove knjige ‘The Empress of Bright Moon’ kako bismo vidjeli što je dalje bilo s Mei i kako se snašla u palači.

Izdavač: Lumen

Prevela: Gordana V. Popović

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s