Recenzije

Unakažen – Thomas Enger

Serijal o Henningu Juulu donosi nam slojevite i složene misterije, a ovi romani iako su možda malo sporiji od onoga na što smo navikli, u njima ćete vjerujte mi dobiti sve što tražite od jednog odličnog kriminalističkog romana. Cijeli serijal je izgrađen na temeljima zločina i izdvaja se svojom pristupačnošću i likovima koji su do u tančine razrađeni, toliko da ćete s velikim guštom pratiti Henning Juula u njegovim avanturama i borbi s bolnom prošlošću. ‘Unakažen’ je treća knjiga u serijalu koja nam dolazi u izdanju Fokus na hit i meni osobno najzanimljivija jer se upravo ovdje raspliću neke stvari i dobivamo odgovore na dio pitanja iz prethodne dvije knjige.

IMG_20180909_163124_116

Ako ste već čitali knjige iz serijala, onda ste bili i opečeni i probodeni, a sad se pripremite da budete i unakaženi. Glavni fokus radnje ovog djela je i dalje na našem tvrdoglavom i emocionalno oštećenom novinaru Juulu. I ovdje slučaj započinje ubojstvom i to ubojstvom starije žene koja je pronađena mrtva u staračkom domu. Glavnu istragu vodi Bjarne Brogeland koji sa svojim timom vrlo brzo otkriva da su na tragu pedantnom ubojici koji je tek započeo sa svojom osvetom.

Istovremeno novi skandal na naslovnicama dnevnih novina je sestra Henninga Juula, državna tajnica Norveške, Trine Juul-Osmundsen. Optužena je za seksualno uznemiravanje mladih muških političara i kako optužbe izazivaju sve veću medijsku pozornost tako Trine dobiva anonimnu prijetnju da podnese ostavku ili će prava istina o tome što je učinila biti otkrivena.

Nezadovoljni izvjestitelj Henning Juul nalazi se podijeljen između dva slučaja visokog profila i visokog interesa javnosti. Želi pomoći svojoj sestri iako godinama nisu komunicirali, i tu se otkrivaju sjećanja na uništeni dom, mrtvog oca i obiteljsku tragediju. A kad se dva slučaja sudare brojne tajne će izaći na vidjelo.

20180813_175533-01

Thomas Enger ima sposobnost da vas poveže s likovima, a uz to ovaj serijal je pun tajni koje tek treba razotkriti i zato je teško jednom kad krenete s čitanjem odložiti knjigu. Henning je uvjerljiv i simpatičan lik, tipični dobričina s fizičkim i emocionalnim ožiljcima iz prošlosti, nesebičan i potaknut željom da učini dobro u ovom lošem svijetu. Autor je vrlo oprezan da ne otkrije previše prebrzo, pa nam se tako i Heningova tajanstvena prošlost otkriva malo po malo sa svakim nastavkom ovog serijala.

‘Unakažen’ je sasvim sigurno najnapetija knjiga dosad i ne preostaje mi čekati da sljedeća knjiga bude prevedena kako bi saznala odgovore na pitanja koja mi se vrzmaju glavom. Do tad mogu stvarati svoje teorije 😉

Izdavač: Fokus na hit

Prevela: Ivana Šarić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s