Recenzije

’13 minuta’ – Sarah Pinborough

Sa Sarah Pinborough smo se već imali prilike upoznati kada je početkom godine objavljen njen roman ‘Ne vjeruj svojim očima’ s kojim su čitatelji bili ili oduševljeni ili potpuno razočarani. Tijekom svoje spisateljske karijere objavila je više od 20 novela, a ovaj tinejdžerski triler ’13 minuta’ otkupio je Netflix tako da nam stiže i ekranizacija.

20181006_122141-01

Šesnaestogodišnju Natashu jedno jutro je slučajni prolaznik izvukao iz ledene rijeke, uspio ju je oživjeti, ali trinaest ključnih minuta koliko je bila mrtva oduzele su joj sjećanje na ono što je radila u šumi noću i kako je završila u rijeci. Njezini školski prijatelji skupljaju se u bolnici, dolaze joj u posjetu i vesele se što je živa. No niz prepiski između Natashinih najboljih prijateljica Hayley i Jenny otkriva nam da nije baš sve tako ružičasto u grupi popularnih djevojaka. Postoje napetosti koje se povećavaju kako se Natashina sjećanja pomalo vraćaju.

’13 minuta’ nam daje prikaz tinejdžerskih prijateljstava, nisu svi baš nevinašca i u ovoj knjizi su zaista realno prikazani, kako njihovi odnosi, tako i sve što im je danas još dostupnije, od droge pa nadalje. Djevojke opterećene popularnošću, grupice koje se stvaraju i ako niste dio jedne od njih teško da ćete preživjeti srednju školu bez problema.

Sarah Pinborough priča priču o Natashi iz različitih gledišta, čitamo transkripte s njenih sastanaka sa psihijatrom, ulomke iz Natashinog dnevnika koji je pisala kako bi potaknula svoje izgubljene uspomene, zatim tekstualne poruke djevojaka i policijske izjave. Pratimo Natashu, ali i njenu nekad najbolju prijateljicu Beccu, a kada se dogodi i druga smrt na ledenoj rijeci Ribble, sva sumnja naglo padne na Beccu, odnosno njenog dečka Aidena koji će morati dokazati svoje pokrete u noći kad je Natasha skoro umrla.

Nakon polovice knjige izgledalo je kao da je priča završena što mi je bilo čudno s obzirom na prethodni autoričin pročitani roman u kojem je nizala šokove, ali vrlo brzo postaje jasno da to ipak nije sve što nam je spremila. U ovoj zapetljanoj priči pratimo odnose mladih ljudi, prijateljstva i kako ona utječu na njihove živote i koliko odnosi među tinejdžerima mogu biti bolni i napeti. ”13 minuta” je surova i iskrena, napeta i pomalo jezovita priča, i nimalo slična prethodno objavljenoj. Sarah Pinborough ne piše prema zadanim obrascima, ali svaki put joj uspije šokirati i zainteresirati čitatelja.

Izdavač: Naklada Ljevak

Prevela: Duška Gerić Koren

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s