Recenzije

Gošće – Catherine Burns

Ovih dana imala sam priliku čitati još jedan debitantski roman, ovoga puta jezivi triler ‘Gošće’ autorice Catherine Burns. Autorica se bavila trgovanjem dionica, zatim studirala na Institutu za kinematografiju Gerasimov, a trenutno podučava filmsku teoriju na Sveučilištu Salford. ‘Gošće’ kao njen prvi roman istražuje složene istine koje smo u stanju skrivati sami od sebe, stvarnost u koju smo upleteni a da je nismo ni svjesni.

20181006_130256-01

Ova knjiga potaknuti će čitatelje da propitkuju živote svojih susjeda, a možda i članove vlastite obitelji. Najbolje ću opisati ovaj roman s tri pridjeva: čudan, jeziv i zastrašujuć. Sadrži sve elemente trilera uz pokoju horor scenu i vrlo vjerojatno će se po njoj snimati film. A dva glavna lika su toliko realistična da ćete ponekad imati dojam da se nalazite rame uz rame s njima u kući strave.

Marion Zetland je sredovječna žena čija je prošlost bila u najmanju ruku specifična i upravo se iz tog razloga ne uklapa u kalupe njenih godišnjaka. Ona ne živi sama, već sa starijim bratom Johnom.On ju konstantno verbalno zlostavlja još od rane mladosti, a Marion utjehu traži u krevetu punom plišanih medvjedića koji su joj prijatelji, jer prave prijatelje nema. Njihova obitelj je imućna, a Marion i John odrasli su u gregorijanskoj kući u kojoj i danas žive. Velika kuća je s vremenom postala potpuno zapuštena jer Marion kao da je emocionalno ostala na razini dvanaestogodišnjakinje.

Iako je lik Marion čudan, lik njenog brata Johna je još čudniji, jeziv i sadistički nastrojen prema svima koji ga okružuju. No najgora stvar je tajna koju skriva u podrumu, a čak ni Marion ne zna što se događa tamo dolje. Ili?  Zna samo da njen brat provodi puno vremena u podrumu, dok ona pokušava zaboraviti da to mjesto uopće i postoji.

Kad John završi u bolnici zbog srčanog udara Marion je prisiljena sići u podrum gdje će se morati suočiti s onim što ju dolje čeka i odlučiti što dalje napraviti. Kako ćete čitati sve dalje i dalje, bit ćete sve više zaprepašteni i užasnuti. Sama priča mi je bila malo dosadnjikava dok nisam povezala zašto nam autorica sve to priča između redaka i dok u zadnjem poglavlju sve nije sjelo na svoje mjesto. Još jedna knjiga gdje sam bez obzira na jezu koja se provlači kroz nju od početka, morala ustrajati u čitanju možda ne toliko zanimljive sredine knjige, zbog završetka koji se itekako isplatilo dočekati.

IMG_20181002_194856_990
Ovo je samopouzdano napisan roman i iako je autorica posvetila puno vremena Marioninoj prošlosti to je očito bilo neizbježno kako bi nas upotpunosti upoznala s likom. Malo mi je nedostajalo više fokusa na radnju ove jezive knjige, no s obzirom na mali broj stranica autorica je uspjela povezati sve u dobru priču i ostavila me pomalo užasnutom.

Izdavač: Znanje

Preveo: Predrag Mavar

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s