Recenzije

Nikad kraja kornjačama – John Green

”Nikad kraja kornjačama” je još jedna nevjerojatna teen priča omiljenog Johna Greena. Osobno sam veliki ljubitelj knjige ‘Greška u našim zvijezdama’, no Green me ne izuje iz cipela baš sa svakom svojom knjigom, što dokazuju “Gradovi na papiru”, koja je po mom mišljenju baš prosječna s razočaravajućim krajem. No „kornjače“ to svakako nisu.

Kroz priču pratimo tinejdžericu Azu iz Indianapolisa. Aza sa svojom najboljom prijateljicom Daisy kreće u avanturu, u potragu za nestalim milijarderom Russelom Picketom, u nadi da će za njegov pronalazak zaraditi veliku novčanu nagradu – sto tisuća dolara – koji bi im osigurali bezbrižan upis na koledž. Na samom početku te potrage Aza se pomalo zaljubljuje u Russelovog sina Davisa, koji je vrlo rano ostao bez majke, a sada i bez oca, te su on i brat Noah prepušteni na brigu skrbniku i očevom odvjetniku.

Ono što je bizarno u cijeloj situaciji je da je njihov otac odlučio cijelo svoje nasljedstvo ostaviti svom kućnom ljubimcu, gmazu Tuatara ili u prijevodu Pilasti premosnik – stanovnik Novog Zelanda, često nazivan „živim fosilom“ jer se njihovo postojanje može slijediti fosilnim nalazima unatrag sve od razdoblja trijasa, u vrijeme prije oko dvjesto milijuna godina.

Glavni fokus u ovom romanu je definitivno na tinejdžerskim odnosima, prijateljstvima i ljubavnim interesima. No možda ono što najviše prevladava je mentalno zdravlje. Aza je naime jako introventirana djevojka koja boluje od neurotičnih i invazivnih misli koje se usredotočuju na strah od bakterija i infekcija.

Strani kritičari čak komentiraju da se u ovom romanu nalaze dvije knjige, jedna o Azi, anksioznoj djevojci s opsesivno kompulzivnim poremećajem koja se sama bori sa svojim stanjem i dječacima Davisu i Noahu koji žive sami u kući bez duše.

Ovo je Greenov najkompleksniji roman do sada i čitatelji su oduševljeni. Ja ću samo reći da se „stari“ Green vratio i da ovu knjigu definitivno stavite na popis za čitanje ove godine. Filmska prava su već otkupljena tako da ćemo ovu priču gledati i na malim ekranima.

Izdavač: Fokus na hit
Prevela: Iva Ušćumlić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s