Recenzije

Nikad kraja kornjačama – John Green

”Nikad kraja kornjačama” je još jedna nevjerojatna teen priča omiljenog Johna Greena. Osobno sam veliki ljubitelj knjige ‘Greška u našim zvijezdama’, no Green me ne izuje iz cipela baš sa svakom svojom knjigom, što dokazuju “Gradovi na papiru”, koja je po mom mišljenju baš prosječna s razočaravajućim krajem. No „kornjače“ to svakako nisu.

Kroz priču pratimo tinejdžericu Azu iz Indianapolisa. Aza sa svojom najboljom prijateljicom Daisy kreće u avanturu, u potragu za nestalim milijarderom Russelom Picketom, u nadi da će za njegov pronalazak zaraditi veliku novčanu nagradu – sto tisuća dolara – koji bi im osigurali bezbrižan upis na koledž. Na samom početku te potrage Aza se pomalo zaljubljuje u Russelovog sina Davisa, koji je vrlo rano ostao bez majke, a sada i bez oca, te su on i brat Noah prepušteni na brigu skrbniku i očevom odvjetniku.

Ono što je bizarno u cijeloj situaciji je da je njihov otac odlučio cijelo svoje nasljedstvo ostaviti svom kućnom ljubimcu, gmazu Tuatara ili u prijevodu Pilasti premosnik – stanovnik Novog Zelanda, često nazivan „živim fosilom“ jer se njihovo postojanje može slijediti fosilnim nalazima unatrag sve od razdoblja trijasa, u vrijeme prije oko dvjesto milijuna godina.

Glavni fokus u ovom romanu je definitivno na tinejdžerskim odnosima, prijateljstvima i ljubavnim interesima. No možda ono što najviše prevladava je mentalno zdravlje. Aza je naime jako introventirana djevojka koja boluje od neurotičnih i invazivnih misli koje se usredotočuju na strah od bakterija i infekcija.

Strani kritičari čak komentiraju da se u ovom romanu nalaze dvije knjige, jedna o Azi, anksioznoj djevojci s opsesivno kompulzivnim poremećajem koja se sama bori sa svojim stanjem i dječacima Davisu i Noahu koji žive sami u kući bez duše.

Ovo je Greenov najkompleksniji roman do sada i čitatelji su oduševljeni. Ja ću samo reći da se „stari“ Green vratio i da ovu knjigu definitivno stavite na popis za čitanje ove godine. Filmska prava su već otkupljena tako da ćemo ovu priču gledati i na malim ekranima.

Izdavač: Fokus na hit
Prevela: Iva Ušćumlić

Oglasi

2 thoughts on “Nikad kraja kornjačama – John Green

  1. E baš si me ponovo zainteresovala. Počela sam je čitati, pa sam je ostavila, nekako mi nije legla. Bilo mi je pomalo naporno, možda sam pomalo “matora” za ovakvu knjigu, ali posle ovog teksta, daću joj još jedni šansu.
    Gradove sam stavila na listu za 2019 😉

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s