Recenzije

Posljednja ljubav babe Dunje – Alina Bronsky

Alina Bronsky je pseudonim njemačke spisateljice, rodom iz Rusije. Njeni romani nominirani su za brojne europske nagrade i prevedeni u više od petnaest zemalja. Baba Dunja prikazuje upravo ono što je specijalnost ove autorice, snažan ženski lik. Ovo je roman koji se brzo čita, a donosi nam cijeli jedan novi svijet pun crnohumornih situacija.

‘Posljednja ljubav babe Dunje’ priča je koju nam pripovijeda upravo baba Dunja, stara žena kojoj je dom u Černovu, mjestu u blizini Černobila koje mnogi nazivaju ”smrtnom zonom”, još uvijek radioaktivno područje oko kojeg se dogodila velika nuklearna katastrofa. Ona se prva vratila natrag u opasno područje, međutim nije jedina, zajedno s njom Černovo postaje mala zajednica ljudi koji su se vratili živjeti u napuštenim kućama. Povremeno odlaze u najbliži grad Mališi ili primaju posjetitelje koji su obučeni u zaštitnu opremu, a to su najčešće znanstvenici koji proučavaju posljedice katastrofe.

Baba Dunja je jako realan lik, ona zna što radi i zna što njene odluke donose, kao i ona najvažnija, povratak u Černovo. Njezini susjedi čine veselu skupinu likova, svaki se brine o svom poslu, ali određeno zajedništvo ipak postoji. Baba Dunja se uglavnom bavi svojim vrtom i svakodnevnim životom. Iako je čula za internet zapravo ne zna što je to, a Černovo je i tako selo odsječeno od ostatka svijeta, bez televizije i mobitela. Nekoliko situacija podići će stanovnike Černova na noge i nakratko prekinuti njihovu ustajalu svakodnevicu.

‘Posljednja ljubav babe Dunje’ je iznenađujuće vedar roman, nabijen humorom, na trenutke pravim crnim, no potaknut će vas na razmišljanje o ljudima i događajima u nama dalekom i nezamislivom okruženju. I dok je ujedno zabavna knjiga u kojoj je autorica toliko puno rekla na toliko malom broju stranica, priča je istovremeno na neki način i bajkovita i zapanjujuća. Možda bi bilo pogrešno reći da sam uživala čitajući je, ali toliko je posebna da je kod mene izazvala jedan cijeli spektar emocija, a među njima i oduševljenje.

Izdavač: Naklada Ljevak
Prevela: Anda Bukvić Pažin

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s