Paket – Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek njemački je autor nekoliko poznatih psiholoških trilera koji se nakon završetka pravnog fakulteta i doktorske disertacije odlučio pravnu profesiju zamijeniti kreativnim poslom u medijima. Nakon stažiranja na radio postaji, radio je kao voditelj, a kasnije i kao glavni urednik. Živi u Berlinu i trenutno radi kao menadžer za veliku njemačku radio postaju. Objavio je nekoliko romana od kojih su kod nas do sad prevedeni ”Terapija” i ”Sakupljač očiju”, a od ove godine i ”Paket” u izdanju VBZ-a.

Ovo je priča o Emmi, psihijatrici čiji se život u potpunosti promijenio nakon traumatičnog iskustva koje je proživjela. Emma je provela noć u hotelu nakon simpozija na kojem je sudjelovala i tamo je bila napadnuta. Postala je žrtva psihopata koji se naziva ”Frizer” zbog toga što žrtvama obrije svu kosu i nakon toga ih ubije. Dosta je pojedinosti koje nemaju smisla, kao ni detalj da je baš ona jedina njegova žrtva koja je preživjela, no ona se nakon svega mora naučiti nositi sa svojim paranojama i ogromnom količinom lijekova koje konzumira. Najveći problem s kojim se nosi je taj da nitko zapravo ne vjeruje u njenu priču, prozivaju je lažljivicom koja je sve izmislila kako bi privukla pozornost na sebe. Nisam napomenula da Emma ne izlazi iz kuće zbog paranoje koju je razvila nakon što je bila napadnuta. Pa kad se njen pas Samson naglo razboli, Emma se nekako uspijeva sabrati i ipak izaći iz kuće i odvesti ga veterinaru, i to potpuno sama.

Priča se zakomplicira kad Emma zaprimi paket za svog susjeda koji joj poštar ostavlja jer susjed nije kod kuće i tu započinje pravo ludilo jer se ona krene zanimati za susjedov paket. Neće izdržati, a da ga ne otvori, a samim otvaranjem tog paketa povećava se i njezino ludilo. Susjed čiji je paket dolazi po njega u Emminu kuću, pa ovdje vidimo da je i on boluje od svoje vrste ludila, a Emma nikome više ne vjeruje jer osjeća da joj nitko ne govori istinu.

Radnja je poprilično zapletena, polako vas uvlači u priču vraćajući se povremeno na nemili događaj. Čeka vas puno razmišljanja, i pokoji trag, a sami kraj je potpuno neočekivan. Autor je toliko zapetljao ovu priču, nabio ju dozom paranoje pa ćete jako teško tijekom čitanja otkriti tko je glavni krivac. Upravo to će vam na kraju donijeti veliko iznenađenje, pa čak i šok i nevjericu. ”Paket je psihološki triler koji se lako čita, radnja je brza i nema nepotrebno mnogo stranica s nepotrebnim detaljima, i ako volite trilere koji se cijelo vrijeme poigravaju s čitateljem onda je ovaj idealan za vas.

Izdavač: VBZ
Preveo: Boris Perić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s