Taj Hejt U Glavi – Angie Thomas

Mržnja je najveće zlo i toga smo svi svjesni, ali očito još uvijek nismo svjesni stvari koje se događaju oko nas. Starr je šesnaestogodišnjakinja, odrasla i živi u getu, a upravo kako bi se odande izvukla roditelji su poslali nju i njenu braću u privatnu školu Williamson koju pohađaju većinom bijelci. I iako se djeca iz škole odnose prema njoj skroz uredu i ona se ondje ponaša sasvim normalno. No s vremenom shvaća da to baš i nije tako normalno, u Williamsonu je ona Starr koja pazi kako se ponaša i što govori kako bi se što bolje uklopila, ima dečka bijelca i prijateljice bjelkinje. A kod kuće je Starr kćer bivšeg vođe bande, dijete koje je odraslo okruženo pucnjavom i okršajima kvartovskih bandi, dijete koje živi u sirotinjskoj četvrti i govori slengom.

 

”Čudno je kako to ide s bijelcima. Kul je među njima biti crnac, sve dok ne postane teško.”

 

Sve je bilo dobro do te jedne večeri, kad se vraćala kući sa svojim prijateljem Khalilom kad ih je zaustavio policajac i njoj pred očima ubio njenog prijatelja. Iako Khalil nije bio naoružan niti je predstavljao prijetnju, bio je crn i bio je iz geta, a u očima policajca to je bio dovoljno da ga smatra prijetnjom. Nakon njegove smrti Starr se borila sa željom da mu pomogne, da na neki način kaže svima što se dogodilo. Grozan je način na koji su ga mediji prozivali dilerom i propalicom koja bi kad tad završila mrtvom, ali s druge strane osjećala je veliki strah. Strah da vođa bande koja je vrbovala Khalila ne krene na nju i njenu obitelj, a još veći strah bio je od policije koja u njenoj četvrti napada, a ne štiti.

 

‘’Taj hejt u glavi kojim truješ djecu, na kraju sve sjebe.’’

 

Od mržnje i od nepravde treba biti jači i glasniji, treba se pobuniti i trebamo stati jedni uz druge. Jedino tako ćemo nešto i uspjeti promijeniti, zajedništvom i svojim glasom. Ovo nije ni prvi ni zadnji roman sa snažnom pričom koju nosi u sebi, ali je definitivno roman kojeg morate pročitati, roman o kojem se mora pisati i govoriti.

Izdavač: Fokus komunikacije d.o.o.

Prevela: Ivana Šarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s