Polugodišnja inventura – knjige koje mi se baš i nisu svidjele

U zadnje vrijeme jako je malo knjiga s kojima kliknem na prvu pročitanu stranicu. Više je onih s kojima se mučim do dvadesete, pedesete, stote stranice, a s nekima čak i do pola i onda shvatim da nećemo kliknuti i da očito nisu my cup of tea ili da nisu cup of tea u pravo vrijeme. Ne odustajem lako od knjige i za neke bih strašno voljela da su mi se svidjele, ali kad ne ide, jednostavno ne ide. Svi smo različiti i ne odgovaraju nam svima ni iste knjige. Ja mogu ovdje pisati u svoje ime dok će vaše iskustvo biti potpuno drugačije od mog, a neki će se možda i složiti sa mnom.

Teško sam se pomirila s činjenicom da nije nužno da svaku započetu knjigu i dovršim, da mučim samu sebe ako mi knjiga ne odgovara i ako u njoj ne uživam. Knjige su upravo tu da nas opuste, da u njima uživamo i da nas vesele. Neke trebaju dobro odležati na našim policama kako bi ih uzeli u pravo vrijeme i s guštom pročitali, a u to sam se uvjerila i prije nekoliko dana s knjigom koja me doslovno izula iz cipela, ali o tome u nekom drugom blog postu.

1. Gentleman u Moskvi – Amor Towles (Laguna)

Kako da vam sad opišem svoju tugu zbog ove knjige. Veže ju posebna priča, naime knjiga je kao što vidite Lagunino izdanje i zahvaljujući mojoj dragoj prijateljici Ines ona se našla u mojim rukama, a putovala je iz Beograda, preko Solina do Zagreba. Silno sam ju željela pročitati i silno sam htjela zavoljeti grofa Rostova, ali to se nije dogodilo. Ne želim vam spojlati ništa, ali svi koji su proučavali ovu knjigu znaju da je riječ o grofu koji je osuđen na kaznu kućnog pritvora u hotelu. E sad, priča nije monotona iako je on u hotelu, tu se svašta zbiva, ljudi dolaze i odlaze, ali meni je radnja toliko spora i nezanimljiva da jednostavno nisam mogla nastaviti nakon više od stotinjak pročitanih stranica. Grof ima posebno mjesto na mojim policama i tko zna, možda ću ga za deset, dvadeset godina gledati drugim očima.

2. Sjeme tame – Iva Kolega (Fokus na hit)

Ovo je knjiga koja je definitivno podijelila čitatelje, nekima je sjajna dok je nekima tužna, pomalo gadljiva i jednostavno too much. Nemam problema s knjigama koje se bave temama nasilja, obiteljskog nasilja, zlostavljanja i slično. Mislim da su to jako bitne teme danas kad se o tome premalo govori i premalo poduzima, a zlostavljači su svuda oko nas. Zato smatram da je autorica jako hrabro napisala ovu knjigu i poslužila se istitnitom pričom kako bi stvorila ”Sjeme tame”. Ono što se meni nije toliko svidjelo je možda previše toga za jednu knjigu. Osjetila sam na nekim dijelovima kao da se pogubila i više nije znala u kojem smjeru krenuti, pa ih je odabrala nekoliko. Možda bi mi knjiga bila bolja da se fokusirala na jednu temu, a da nije uplela njih više. Shvatit ćete na što sam mislila kad pročitate knjigu.

3. Ti – Caroline Kepnes (Stilus Knjiga)

Ovo je bila jedna od knjiga čiji prijevod sam jedva čekala, čitala sam sinopsis nekoliko puta i mislila kako će ovo biti sjajan triler. Zato je moje razočaranje bilo još veće jer nisam dobila ono što sam očekivala. Sama radnja knjige je sjajno osmišljena, autorica je imala odličnu ideju, stil pisanja koji joj mnogi zamjeraju meni nije smetao. Moj problem nastaje kod spore radnje i premalo uzbuđenja, čitala sam ju i pitala se kad će se nešto dogoditi što će povećati napetost i natjerati me da brže okrećem te stranice. Završetak sam po sebi nije loš, ali teško sam se provukla kroz tih tristotinjak stranica između intrigantnog početka i zadovoljavajućeg kraja.

4. Znaš da to želiš – Kristen Roupenian (Profil)

Ovako piše na koricama knjige: ”Proza koja će vas užasnuti i fascinirati, uplašiti i nasmijati, revoltirati i uzbuditi…”. I to je dijelom i istina. Ovo je još jedna knjiga u nizu koju nisam završila, jednostavno nije moj tip knjige. Nije me povukla i nije mi uopće jasno što bi u njoj trebalo biti toliko zabavno, jer je meni bila samo obična knjiga sa perverznim, uznemirujućim i neobičnim pričama o životima žena danas i njihovim iskustvima. Možda nije ispričana na način koji bi meni bio zabavan i koji bi me zadržao kako bi pročitala više od trideset stranica koliko sam uspjela.

5. Pismo kćeri – Maya Angelou (Planetopija)

Prvo moram reći koliko me smeta promjena formata ove knjige u odnosu na prvu, zato što smo mi knjigoljupci bolesni na to da su knjige iz serijala istih veličina i da imaju tematsku poveznicu. I znam da je ovo zapravo zbirka eseja, ali kad usporedite naslovnice predivno se uklapaju. No prelazim preko toga i uzimam knjigu u ruke i započinjem s čitanjem. Volim Mayu Angelou no ne mogu se oteti dojmu da je puno ponavljanja u njenim knjigama. Znam da je ovo zbirka eseja i vjerojatno se oni nalaze i u njenim ostalim knjigama, pa bi možda bilo pametnije ostaviti više vremena između čitanja njenih knjiga kako ne bi djelovalo kao ponavljanje. Ovo je knjiga koja je prije svega jako umirujuća i simpatična, pa vjerujem da ću joj se nekad opet vratiti.

I mala opaska za kraj, ovo je bilo moje skromno mišljenje i ni slučajno način da vas odgovorim od čitanja ovih knjiga. Kao što ste mogli primjetiti većina njih ostaje trajno na mojim policama i čeka jednostavno bolji trenutak za čitanje. Ne postoji loša knjiga, postoji samo loše vrijeme za nju, a kod mene je to očito bio slučaj s ovih pet navedenih gore.

Voljela bih da mi ostavite i svoje komentare na ove knjige ako ste ih čitali 😊

XOXO

2 misli o “Polugodišnja inventura – knjige koje mi se baš i nisu svidjele

  1. Slažem se. I ja sam od navedenih naslova više očekivala. Isto mi se dogodilo s knjigom Primirje, Benedetti Maria i Plači dušo nespokojna i ima ih još par. Nadam se polugodišnjoj inventuri s Top 5 najboljih.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s