Prag – grad s najljepšom bibliotekom

Sredinom dvanaestog mjeseca putovala sam u Prag i naravno obišla i neka od popularnih mjesta za knjigoljupce. Prva postaja bilo je čuveni kompleks i po nekima najljepša biblioteka na svijetu. Klementinum je drugi po veličini kompleks u Pragu, odmah nakon Praškog dvorca i oduvijek je bio središte obrazovanja i kulture. Ovo veliko područje povijesnih građevina prostire se na oko dva hektara zemlje i uključuje između ostalog i Nacionalnu knjižnicu koja čuva mnoge vrijedne rukopise i knjige.

Povijest Klementinuma je duga i bogata, a danas je kompleks još uvijek dostojanstveno središte obrazovanja i kulture kako Praga tako i cijele Češke. Kompleks su osnovali isusovci 1556. godine pod nazivom Družba Isusova i u 17. Stoljeću ga počeli širiti i nadograđivati. Ta transformacija je trajala više od 170 godina, a kao rezultat toga u samom kompleksu možete naći mnogo različitih arhitektonskih stilova.

Photo Credit: Klementinum Library

Nacionalna knjižnica Češke smještena je u baroknom kompleksu Klementinuma koji se nalazi u neposrednoj blizini Karlovog mosta i središnja je knjižnica zemlje. Ona čuva sve knjige, rukopise i druge publikacije od 1807. godine, a najstariji su grčki papirusi iz 1. stoljeća. To je jedna od najvećih i najstarijih europskih knjižnica, a u samom središtu barokne dvorane vidi se nevjerojatna zbirka globusa koju su stvorili isusovci. Također sam naišla na podatak da je najskuplji rukopis čuvan u biblioteci Latinoamerička knjiga Evanđelje čija je procijenjena vrijednost 40 milijuna eura.

U sami prostor knjižnice nije dozvoljen ulaz već možete proviriti preko ”ograde” i diviti se njenoj veličanstvenosti, također nije dozvoljeno ni slikanje pa vam prvu stavljam službenu fotografiju kako bi vam dočarala njenu ljepotu. Uvelike podsjeća na famoznu knjižnicu iz filma ”Ljepotica i zvijer”, temperatura je niska kako bi se knjige očuvale što duže, a miris je onaj poseban knjiški od kojih vas prođu lagani trnci. Knjigama se u istraživačke svrhe smiju koristiti samo pojedinci koji za to moraju dobiti posebnu dozvolu.

Ture po kompleksu kreću svakih pola sata i vode vas od barokne knjižnice do Astronomskog tornja. A ulaznica će vas koštati 300czk, što je oko 90 kuna. Kad ste već u Klementinumu nikako nemojte propustiti njegov nevjerojatni Astronomski toranj. Izvorno sagrađen 1722. godine, visok je 68 metara i tura vas vodi preko 72 stepenice do njegovog vrha odakle seže predivan pogled na Stari grad Praga. Na njegovoj kupoli nalazi se kip boga Atlantide, a penjući se do vrha vidjet ćete izvorne astronomske instrumente. Zahvaljujući kojima je Klementinum od 1775. redovito obavljao redovna meteorološka mjerenja.

Samo nekoliko metara dalje nalazi se Gradska knjižnica grada Praga i ako ste se pitali odakle ovakve fotke, to je mjesto koje ste tražili. Na samom ulazu nalazi se veliki tunel od knjiga koji privlači posjetitelje diljem svijeta. Sagrađena je 1928. godine postavši jednom od najmodernijih knjižnica u Europi. Danas je to jedno od kulturnih središta Starog grada s bogatim programom od filmskih projekcija, umjetničkih izložbi, koncerata i književnih večeri.

Prag je sasvim sigurno grad knjižara, u samom središtu ih je nekoliko i ogromnih su površina, ako zađete malo dublje u uličice oko samog centra tamo ćete naići na još nekoliko njih i sve su redom predivne. Kako su cijene u Pragu općenito relativno povoljne tako su i knjige. Pa primjerice ova ‘’Signatura izgubljenih stvari’’ u tvrdom uvezu košta samo 40 kuna, a ‘’Božićna priča’’ 90 kuna. Noviteti se mogu kupiti po cijeni od 80 pa do 150 kuna. Malo dojmova vam ostavljam na slikama u nastavku, a ako se ikad nađete u Pragu znate što trebate posjetiti 😉

Ovdje je i kratki video cijelog Klementinum kompleksa 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s