Kao voda za čokoladu – Laura Esquivel

Laura Esquivel autorica je knjige Kao voda za čokoladu, maštovite i uvjerljive kombinacije romana i kuharice, kao i mnogih drugih knjiga. Rođena je 30. rujna 1950. u Mexico Cityju u Meksiku, počela je pisati dok je radila kao odgojiteljica u vrtiću. Tijekom 1970-ih i 1980-ih pisala je drame za svoje učenike, a zatim je nastavila pisati i dječje televizijske programe. Njezin prvi roman, Kao voda za čokoladu, postao je međunarodno omiljen i po njemu je snimljen i nagrađivani film. Autorica u svom radu često istražuje odnos muškaraca i žena u Meksiku. Ovaj roman prodan je u više od 4,5 milijuna primjeraka. A nama je iz Vorto Palabra stiglo reizdanje s predivnom naslovnicom.

Mama Elena udovica je koja svoje domaćinstvo vodi pod strogim uvjetima. U njezinoj je obitelji već dugo prisutna tradicija da najmlađa kćer ostaje neudana kako bi se u starosti brinula za majku. Ta dužnost pripala je Eleninoj najmlađoj kćeri Titi, osjetljivoj tinejdžerici i nadarenoj kuharici. No kad se mladić po imenu Pedro zaljubi u Titu, mama Elena obavještava ju da se ne smije vjenčati i Pedru kad stigne u prošnju ponudi ruku njezine starije kćeri Rosaure. Kako bi ostao u blizini žene koju voli Pedro prosi Rosauru, a njihova ženidba ostavlja bolne posljedice za sve uključene.

”Luk valja sitno nasjeckati. Predlažem vam da komadić luka stavite na tjeme kako biste izbjegli neugodne suze koje naviru pri rezanju luka. S lukom i suzama najgore je to što jednom kad počnete plakati više ne možete stati. Ne znam događa li se to vama, ali meni, ruku na srce, da, i to prečesto. Mama je govorila da je to zato što sam osjetljiva na luk kao i moja prateta Tita.”

Roman Kao voda za čokoladu sadrži dramu, romantiku, izdaje i tajne. Čarobne scene iz Titine kuhinje preko stranica ovog romana prenose mirise i okuse njezine hrane. Svako poglavlje započinje s jednim Titinim omiljenim receptom, a u nekim dijelovima romana imamo priliku vidjeti i kako njezine emocije utječu na ljude koji jedu njezinu hranu. Na primjer prepelice u umaku od ružinih latica koje prenose Titinu strast prema Pedru.

”Voljela bih da je ponesu daleko, što je dalje moguće. Približivši se prozoru koji je gledao na dvorište digla je ruke k nebu, htjela je naprosto pobjeći, nije htjela misliti na odluke, nikad više nije htjela progovoriti. Nije htjela da iz riječi zavrišti njezina bol.”

Ovo je topla priča koja se jako brzo čita, poglavlje po poglavlje vuče vas intriga koja je protkana kroz cijeli roman i jedva čekate doznati što se dogodilo na kraju. Ljubavni trokut sa starim i novim članovima i situacija koja ostaje neraspetljana do samoga kraja. Čitajući roman razmišljala sam o Titi i njezinim receptima, o ženstvenosti i obiteljskoj dužnosti. Iako je u moje ruke ovaj roman stigao tek sad, nisam požalila čitanje, a isto preporučujem i vama jer čeka vas izuzetna i neobična priča.

Izdavač: Vorto Palabra

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s