Kraljevstvo – Jo Nesbo

Kraljevstvo je potpuno drugačiji roman od onog na što smo navikli u serijalu o Harryju Holeu, sve je mračno, napeto i s dozom šokantnosti, Nesbo je i ovaj put napisao sjajan roman, ali meni ipak mrvicu slabiji od njegovih ostalih. Kraljevstvo je mračna obiteljska drama, prožeta elementima trilera.

Roy nikada nije napustio mirni planinski gradić u kojem je odrastao, za razliku od mlađeg brata Carla koji je jedva čekao otići i pobjeći od svoje problematične prošlosti. Baš kao i svi drugi u gradu, Roy je vjerovao da se Carl nakon što je otišao više neće vraćati. Ali Carl ima velike planove za svoj rodni grad. Vraća se sa suprugom i poslovnom prilikom koja je predobra da bi bila istinita. Treba mu podrška cijelog grada, a s obzirom na njegovu tajnovitu i problematičnu prošlost pitanje je hoće li mu to poći za rukom.

Nakon Carlova povratka na površinu malo po malo izranjaju neobjašnjive smrti iz prošlosti, moguća nasilna ubojstva i novi nadzor koji će dati sve od sebe da otkrije tajne koje kriju braća. Roy i Carl preživjeli su i gore stvari, nasilje im nije strano pa tako vrlo hladnokrvno pokušavaju riješiti i ove novonastale situacije. Roy je uvijek štitio svog mlađeg brata i vadio ga iz svih problema u koje bi se uvukao, međutim kako se broj tijela povećava tako raste i Royova sumnja, a pada odanost prema obitelji. Njegov svijet se raspada i prisiljen je birati između vlastite krvi i mesa i budućnosti za koju nije vjerovao da bi mu se ikad mogla ostvariti.

”Što se tiče metaka u mojem tijelu, čuvam i dalje taj jedan s njezinim imenom, ali on se dugo nije micao. Čekao sam da ta zaljubljenost prođe. Začudo, prestao sam biti zaljubljen u Mari baš u vrijeme kad su ona i Carl prekinuli.”

Ovo je samostalni roman i toliko slojevit da se čita malo sporije, trebat će vam vremena da probavite ono što ste pročitali i da gulite slojeve jedan po jedan. Priča je mračna i uznemirujuća, a kao i većina autorovih romana nije za one slabijeg srca. 😉 Započinje sporo kako sam već i rekla, a zatim se tempo pomalo ubrzava, kako ulazite u priču i saznajete detalje o životu dvojice braće tako vam postaje sve teže odvojiti se od nje.

Već od samog početka naslućujemo da su oba dječaka pretrpjela traumu u djetinjstvu, traumu koja je na njih imala trajni emocionalni utjecaj. I iako čitatelja u početku drži u mraku, vrlo brzo se tajne počinju otkrivati, a kad jednom krenu ne staju do samog kraja. Broj tajni koje skrivaju postaje nezamisliv. Knjiga nas tjera na razmišljanje koliko smo daleko spremni ići kako bismo zaštitili obitelj i ljude koje volimo. Nesbo je opet napisao mračan i atmosferski roman sa zanimljivim likovima i vrlo teškom i zapetljanom radnjom s puno opsjednutosti i nasilja. Jako solidno čitanje ovaj put.

Izdavač: Fokus

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s