Greenlights – Matthew McConaughey

”U ovom sam životu pedeset godina, od toga sam četrdeset i dvije proveo pokušavajući otkriti njegovu zagonetku, a posljednjih trideset i pet pisao dnevnik tragova o njemu. Bilješke o uspjesima i neuspjesima, radostima i tugama, stvarima zbog kojih sam se čudio i stvarima zbog kojih sam se glasno nasmijao. Kako biti pošten. Kako imati manje stresa u životu. Kako se zabaviti. Kako manje povrijediti ljude. Kako se manje ozlijediti. Kako biti dobar čovjek. Kako imati smisla u životu. Kako biti više ja.

Nedavno sam smogao hrabrosti da sjednem s tim dnevnicima. Pronašao sam priče koje sam doživio, lekcije koje sam naučio i zaboravio, pjesme, molitve, recepte, vjerovanja o onome što je važno, neke sjajne fotografije i čitavu hrpu naljepnica. Pronašao sam pouzdanu temu, pristup životu koji mi je pružio više zadovoljstva, u to vrijeme i još uvijek: ako znate kako i kada, nositi se sa životnim izazovima – kako se povezati s neizbježnim – možete uživati ​​u stanju uspjeha koje nazivam “hvatanje zelenih svjetala”.

Tako sam uzeo jednosmjernu kartu do pustinje i napisao ovu knjigu: album, ploču, priču o svom dosadašnjem životu. Ovo je pedeset godina mojih viđenja, osjećaja, otkrivanja i sramote. Milosti, istine i ljepote brutalnosti. Pokušati ostati suh dok plešeš između kišnih kapi.

Nadam se da će vam biti lijek dobrog okusa, par aspirina umjesto ambulante, svemirski brod do Marsa bez potrebe za dozvolom za let, odlazak u crkvu bez ponovnog rođenja i smijeh kroz suze.

To je ljubavno pismo. Životu.

To je također vodič za hvatanje više zelenih svjetala – i za spoznaju da na kraju i crvene i žute boje postaju zelene.

Sretno.”

Ovim riječima Matthew McConaughey započinje svoje memoare Greenlights. Nagrađivani glumac, rođen u Uvaldeu u Teksasu, kao najmlađi od tri sina učiteljice Mary i vlasnika benzinske postaje Jima. Pohađao je školu u Longviewu, proveo godinu dana u Australiji, a kada se vratio upisao je fakultet želeći postati odvjetnik. Kasnije se predomislio i studirao komunikacije na Teksaškom sveučilištu u Austinu, uzimao je satove glume i počeo glumiti u TV serijama i reklama, a onda su mu ponudili ulogu u filmu koji je postao kultni klasik. Sa suprugom Camillom Alves ima troje djece. 2009. Matthew i njegova supruga Camila osnovali su zakladu Just Keep Livin koja pomaže srednjoškolcima. Misija zaklade je osnaživanje srednjoškolaca pružajući im alate za aktivan život i donošenje zdravih izbora za bolju budućnost. 2019. godine McConaughey je postao profesor na Sveučilištu Texas u Austinu, kao i ministar kulture / M.O.C. za Sveučilište u Teksasu i grad Austin.

“We all step in shit from time to time. We hit roadblocks, we fuck up, we get fucked, we get sick, we don’t get what we want, we cross thousands of “could have better”s and “wish that wouldn’t have happened”s in life. Stepping in shit is inevitable, so let’s either see it as good luck, or figure out how to do it less often.”

Samozatajni dnevnik Matthewa McConaugheya sadrži rukom napisane bilješke, slike, pjesme i kratke priče koje je prikupljao od dječačkih godina i objavio u svojim novim i krajnje šarmantnim memoarima Greenlights. Primijeti se da mu je ugodno pismeno se izražavati, razvio je bogat, unutarnji život koji proizlazi iz iskrenog osobnog istraživanja. Rezultat toga su ovi iskreni i prijateljski memoari o klincu iz radničke klase koji je pogodio jackpot i dohvatio se hollywoodske slave, držeći oči otvorene i razmišljajući o njemu tijekom cijelog putovanja.

”I’ve always believed that the science of satisfaction is about learning when, and how, to get a handle on the challenges we face in life. When you can design your own weather, blow in the breeze. When you’re stuck in the storm, pray for luck and make the best of it. We all have scars, we’ll get more. So rather than struggle against time and waste it, let’s dance with time and redeem it, because we don’t live longer when we try not to die, we live longer when we’re to busy livin.”

Fokus Greenlightsa je na formiranju McConaugheyjeva lika i osobnih vrijednosti. Prvi dio obrađuje njegovo djetinjstvo s nesentimentalnom jasnoćom. Događaji poput laganja oca, gradnje kućice na drvetu ili ljetnih radnih poslova strogo se tiskaju kroz zaslon onoga što su ga naučili o tome kako uspješno živjeti. Iako je jezik jednostavan, a izrazi povremeno klišeizirani, McConaughey ih lijepo slaže i dobro utječe na čitatelja. Razvoj osobnog pristupa životu odmah je na kušnji kada ga autor primijeni na zadatak stvaranja karijere u Hollywoodu. McConaughey nas vodi kroz svoje putovanje, ističući gdje je pogodio crvena svjetla i, što je još važnije, zašto. Zatim poduzima izvanredan korak priznajući odgovornost za vlastite pogreške objašnjavajući što je od njih naučio. Za takvu javnu ispovijest potrebna je prava hrabrost.

Ovo su nefiktivni memoari koji su potpuno drugačiji od većine memoara. On govori ne samo o svom životu već i o svojim uvjerenjima. Njegove su priče ponekad smiješne, a onda i ozbiljne. Upravo je to ono što možete očekivati od knjige koju je napisao Matthew. Način na koji govori o svojoj supruzi i djeci zaista vam izmami osmijeh na lice! Možete osjetiti koliko ih voli. Njegova je obitelj odrastala pomalo nekonvencionalno. Sve su njegove priče bile sjajne i voljela bih da ih je bilo još. Izrazito je pozitivna osoba i ne mogu vam riječima opisati koji gušt je bio ovo čitati. Od srca vam preporučujem da pročitate knjigu Greenlights čak i ako niste ljubitelj njegovih filmova, jer ovo je puno više od memoara.

”When we are competent at our values and place more value on competence, we create a more valuable society – and that means more return on our investment, us.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s