31 nogometni teren – Matea Čvagić Prašnjak

Matea Čvagić Prašnjak mlada je autorica iz Osijeka, od osnovne škole bavi se pisanjem, krenula je s pjesmicama i sastavcima, a sad iza sebe ima već tri objavljena romana. Na obroncima nade je naziv njezine prve knjige, zbirke proznih radova, zatim je tu roman Cesta za Zion, dok je nedavno u izdanju Naklade Fragment izašla njezina treća knjiga 31 nogometni teren. Matea je okružena glazbom, plesom, glumom i pjevanjem od malih nogu pa sam već na prvu zaključila da je prava umjetnička duša. Trenutno živi u Belišću, studira hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku i vodi portale Alkemičarka i Alchemiss. A slobodno zavirite i na njezinu web stranicu: http://www.mateacprasnjak.com/

”Kazaljka je na onom istom satu u njihovoj kuhinji, napravila još jedan krug i bila je ponoć. Noć je zagrlila prozore, dok su ulična svjetla bila jedina budna pojava u toj inače prometnoj ulici, a Zair i Nadja su još uvijek radili tortu za majčin rođendan.”

Radnja započinje 1972. godine u Osijeku gdje djevojčica Nadja sluša umirujući glas svoje majke dok joj čita bajku o susretu djevojčice i vile, te jednom posebnom obećanju koje je tada dano. Točno sedam godina kasnije djevojčica će morati odlučiti, njezin izbor utječe na dvije sudbine. Trideset dvije godine ranije, u istom gradu jedna je žena morala odlučiti zadržati svoje dijete ili ga ostaviti pred sirotištem. Kako čitamo roman ujedno i putujemo kroz vrijeme i pratimo kako se otpetljava klupko dviju žena i kako su njihove odluke utjecale na njihov život.

”Uvijek, progovorio je gotovo nepostojećim glasom. Kao zbogom, kao oproštaj, kao suza ili kao vječnost – zarila je svoje lice u njegova prsa i zaspala ondje, u ritmu otkucaja njegovih grudi. Kada je sunce pustilo svoje krakove i otjeralo posljednji dah noći, Zair je otišao i nikada se više nije vratio u Pariz.”

Ovo je svakako jedan neobičan roman, priča o usamljenosti, gubitku, boli i žrtvovanju, ali i o nadi u bolje sutra i ispunjenju snova. Autorica nas kroz ovaj roman uči kako je sve moguće, samo treba vjerovati. Knjigu sam čitala polako, roman je baš pisan za male doze uživanja. Likovi su topli i vrlo lako se s njima povezati. Mislim da nas čeka još puno sjajnih romana ove mlade autorice.

Izdavač: Naklada Fragment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s