Čovjek od kestena – Søren Sveistrup

Søren Sveistrup je međunarodno priznati scenarist danskog televizijskog fenomena The Killing koji je osvojio razne međunarodne nagrade i prodao se u više od stotinu zemalja. U novije vrijeme Sveistrup je napisao scenarij za film Snjegović Joa Nesbøa. Magistrirao je književnost i povijest na Sveučilištu u Kopenhagenu i studirao na Danskoj filmskoj školi. Dobitnik je nebrojenih nagrada, uključujući Emmy za Nikolaj i Juliei BAFTA za The Killing.

 

Čovjek od kestena je svakako bio jedan on najočekivanijih trilera sezone. Autor je od svog debitantskog kriminalističkog romana stvorio zastrašujuć nordijski triler. Ovaj roman uskoro ćemo moći i gledati u obliku TV serije na Netflixu i pravi je must read za ljubitelje žanra. Ovo je jedan popriličan komad romana sa svojih petstotinjak stranica i moram priznati da je meni bio malo predug, ali srećom kratka poglavlja definitivno pomažu dinamici čitanja ovog romana. U početku je usporen jer ima puno likova koje treba predstaviti, toliko da mi je trebalo vremena da pohvatam sve sudionike.

”Crveno i žuti lišće kroz sunčeve zrake lelujavo pada na mokri asfalt koji siječe šumu poput tamne, staklaste rijeke. Kad projuri bijeli policijski automobil, ono se nakratko zakovitla, pa ponovo padne i stopi se s ljepljivim hrpicama uz rub ceste.”

Priča započinje 1989. godine kad je lokalni danski policajac pozvan u udaljenu seosku kuću u rutinski posjet, ali kad stigne tamo dočeka ga nešto strašno. Radnja se vraća u sadašnjost gdje dvoje detektiva, Naia Thulin i Mark Hess dobivaju slučaj ubijenih i raskomadanih žena. Oboje žele otići iz odjela u kojem trenutno rade i u isto vrijeme dobivaju najopasniji slučaj u svojim karijerama. Na samom početku nisu očekivali da će slučaj trajati duže od nekoliko dana, ali kako istraga napreduje bez osumnjičenih zaključuju da će ovo ipak potrajati. U Kopenhagenu javna dužnosnica se vraća na posao nakon tragičnog gubitka kćeri, a slučajevi se polako sudaraju i povezuju jedni s drugima. Detektivi otkrivaju da imaju posla s duboko uznemirenim ubojicom iz osvete koji ima plan ispraviti nepravdu koja je učinjena i ne planira se zaustaviti dok svoj plan ne provede u djelo. Najzanimljiviji aspekt ovog romana su figurice kestena koje počinitelj ostavlja na mjestima zločina.

”Okrene se preko ramena i gleda u maglenke jurećih automobila koji putem oko sebe razbacuju crni snijeg. Kad uhvati priliku da može sigurno izaći s ugibališta, snažno nagazi na gas i prijeđe čitavu širinu autoceste, ravno prema rupi u zaštitnoj ogradi. Gume stanu proklizavati i on na trenutak pomisli kako će se auto početi okretati oko svoje osi, ali on ga uspije izravnati, proleti kroz rupu na ogradi, pa skrene na suprotni trak autoceste. Nije čak ni pogledao vozila koja su nailazila, već samo zatrubi, provuče se između dvaju kombija i ispravi se kad uđe u sporu traku.”

Radnja je u početku spora, kasnije sve dinamičnija kako se slučajevi povezuju, a priče postaju sve više isprepletene. Ova jeziva knjiga ima sva obilježja sjajnog skandinavskog trilera i stvara laganu ovisnost pa nećete moći stati s čitanjem jednom kad krenete. Ovo je smjeli, napeti i zanimljiv triler, pa ako ste ljubitelji žanra nemojte ga propustiti pročitati.

Izdavač: Fokus na hit

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s