Mali muškarci – Louisa May Alcott

Mali muškarci čine drugi dio neslužbene trilogije o malim ženama Louise May Alcott. Kad je Alcott saznala da čitatelji vole Male žene, njezino je samopouzdanje poraslo i brzo je napisala nastavak Dobre supruge. Dvije se knjige sada obično objavljuju zajedno kao jedinstveni roman, Male žene. Tri godine kasnije, 1871., Alcott je objavila ono što je danas neslužbeno priznato kao drugi dio u trilogiji, prikladnog naslova Mali muškarci. Dok je roman Dječaci gospođe Jo, objavljen 1886., treći nastavak.

Mali muškarci počinju dolaskom dječaka, uličnog glazbenika u Plumfield, školu za bjegunce koju su osnovali Jo March i njezin suprug Fritz. Nakon što su od drage tete March naslijedili veliko imanje, par ga je iskoristio kao priliku za izgradnju kuće i škole za djecu bez roditelja. Kao što se moglo zamisliti, to je prilično nekonvencionalna škola u kojoj je djeci dopušteno slijediti svoje strasti, poput skupljanja životinja, izgradnje vrtova i slijeđenja svojih snova. Oni koji stignu u Plumfield tretiraju se kao pojedinci. Unatoč poslu, čeka ih i puno zabave, poput zakazane tjedne tuče jastucima.

‘Dan zahvalnosti u Plumfieldu se uvijek održavao sukladno tradiciji i ništa nije smjelo narušiti tu svečanost. Djevojčice su danima unaprijed pomagale Asiji i gospođi Jo u ostavi i kuhinji, spravljajući pite i pudinge, slažući voće i brišući prašinu s posuđa. Bile su veoma zauzete i osjećale se silno važnima zbog toga. Dječaci su obigravali oko prostorija kojima im je bio zabranjen pristup udišući zamamne mirise, krišom promatrajući tajanstvene radnje i povremeno, uz dopuštanje, kušajući neku od poslastica tijekom pripravljanja.”

Nakon briljantnog opisa škole, upoznajemo se s drugim dječacima različitih osobnosti. Većina učenika u Plumfieldu su dječaci, iako postoji i nekoliko djevojčica. Oduševila me načinom na koji se odnose prema toj djeci, trude se izvesti ih na pravi put kako bi postali pošteni ljudi i mogli se brinuti za sebe same. To ne znači da ova djeca nisu upadala u nevolje, upravo suprotno, autorica je opisala niz nevolja i avantura u koje su se uvukli. Knjiga je puna moralnih pouka i obuhvaćeno je mnogo potresnih tema.

 

Gospođa Jo Bhaer vjeruje u poticanje djece u njihovoj kreativnosti i općenito se odnosi s poštovanjem prema njima kao prema odraslim osobama. Popuštanje dječjim hirovima može dovesti do ozbiljnijih puteva istraživanja i proučavanja. Jo čak odobrava tjednu borbu s jastucima jer može vidjeti prednosti igre i pomalo obuzdane anarhije. Zbog toga se roman čini prilično modernim i progresivnim u svom odnosu prema nastavi. U Malim muškarcima djeca spoznaju vrijednost samodiscipline i vrline stalnim primjerom koji dobivaju od svojih učitelja.

”Osjećao se kao da je u kakvom predivnu snu te bi svako malo stisnuo oči provjeravajući hoće li se san rasplinuti kad ih ponovo otvori. Bilo mu je odveć ugodno da bi zaspao, a to mu ne bi pošlo za rukom ni da se trudio jer se nekoliko minuta kasnije pred njegovim krevetom zapanjenim, ali oduševljenim očima stao odvijati jedan od nesvakidašnjih običaja svojstvenih Plumfieldu.”

Mali muškarci su šarmantno i zabavno štivo s prekrasnim likovima i njihovim avanturama. Mogu se čitati bez ikakvog predznanja o Malim ženama. To je potpuno samostalan roman. U zreloj učiteljici gospođi Jo Bhaer nema gotovo ništa od izvorne Jo koju smo pratili u Malim ženama. Ovaj roman možda ne priča toliko zanimljivu priči kao prethodni, ali svejedno predstavlja zanimljiv pogled u svijet feministice iz 19. stoljeća i njenu ideju o tome kakva bi bila idealna škola. Veselim se što smo dobili prevedene sve tri knjige i uskoro čitam i posljednju kako bih zaokružila ovu trilogiju.

Izdavač: Naklada Iris Illyrica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s