Obećana zemlja – Barack Obama

Danas je izašla moja knjiga memoara, Obećana zemlja. Nadam se da ćete ju pročitati. Cilj mi je bio dati vam uvid u događaje i ljude koji su me oblikovali tijekom prvih godina mog predsjedništva. Najviše od svega, nadam se da će vas inspirirati da vidite sebe kako igrate ulogu u oblikovanju boljeg svijeta.

 Obećana zemlja prikazuje osobni prikaz povijesti u nastajanju, od predsjednika koji nas je nadahnuo da vjerujemo u moć demokracije. Sjećam se tih predsjedničkih izbora i sjećam se osmijeha na licu Baracka Obame. Toliko smo bili sretni kad je pobijedio i kad je Amerika izabrala prvog Afroamerikanca za predsjednika. Veliki sam obožavatelj Obama, tako da su me i njihovi memoari iznimno razveselili. Uvijek dajem prednost damama, pa ću tako i u ovom slučaju reći da mi je roman Moja priča ipak mrvicu bolji od romana Obećana zemlja. Barack se stvarno raspisao, što pokazuje i ovih sedamstotinjak stranica koje su tek prvi dio, a čeka nas još jedan. 😀

Kroz ovaj roman Obama vodi čitatelje na putovanje, od svojih najranijih političkih težnji pa sve do pobjede te noći 4. studenog 2008. godine kad je izabran za 44. predsjednika SAD-a, postavši prvi Afroamerikanac koji će obnašati najvišu državnu dužnost, trenutak za pamćenje i trenutak koji je jako bitan dio povijesti sviju nas. Ovaj prvi dio sastoji se od memoara koji se odnose na razdoblje 2009.-2017., lijepo je napisan i strukturiran. Prikazuje čovjeka koji pokušava dati sve od sebe u gotovo nezamislivo teškom poslu. Ne bježi od moralnih dilema s kojima se svakodnevno suočava i iskren je u pogledu strahova za svoju mladu obitelj, kao i unutarnjih sukoba koji su bjesnili u njemu. 

 

Obama detaljno opisuje pozadinu mnogih složenih situacija s kojima se susreo i stvarno se zapitate kako je jedan čovjek mogao podnijeti takvu odgovornost. Odaje veliko priznanje i svojoj supruzi Michelle, kao i svojim kćerima, jer i njih je čekalo veliko odricanje na koje možda nisu bile spremne. Sjećam se kako je u jednom dijelu spomenuo kako ništa nije bilo jednostavno, pa čak ni kad je Sasha bila pozvana na igranje kod prijateljice. Prvo su roditelji morali pristati na to, pozvati dijete na igranje, a onda bi im specijalni agenti morali pretražiti cijelu kuću prije nego što bi djevojčica mogla doći kod njih. Ne mogu ni zamisliti koliko je onda sve ostalo bilo komplicirano. Jako su mi se svidjele upravo te situacije u kojima priča o stvarima koje mi ne možemo nigdje vidjeti ili pročitati, a oni su se s time svaki dan susretali. 

 

Prvih 200 stranica memoara posvećeno je Barackovom djetinjstvu, obrazovanju, ranoj karijeri političara iz Illinoisa, a zatim kampanji za predsjednika. Koncept je sjajan jer omogućuje da stvarno shvatimo zašto je želio postići najvišu dužnost u zemlji i kako je do toga došao. Također dobivamo uvid u utjecaje na njegov brak i na odluku da postane otac, kada se kao političar, a posebno kao predsjednik, mora baviti drugim stvarima. Obama ne skriva izazove i stresove, a upravo to njega, kao i ovu knjigu čini poštenim i vrlo ljudskim. Ima veliki dar za pisanje, ali i jako je skroman. On zasluge za veliki dio svog rada pripisuje upravo svom osoblju i drugim političarima koji su mu pomogli i podsjeća nas zašto je toliko poseban lik u ovim modernim vremenima.

Nikad nije odustajao od nade da može ovaj svijet učiniti boljim mjestom i zato je ova knjiga bila jedno vrlo inspirativno čitanje, ali i slušanje jer sam dio knjige odslušala, upravo zato što ju sam autor čita.

Izdavač: Planetopija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s