Sve ti se vrati – Beth Duke

Beth Duke je jedna od najprodavanijih autorica na Amazonu i dobitnica brojnih priznanja. Njezin najnoviji roman, Tapestry, dobitnik je brončane medalje u Publisher’s Weekly’s 2020., Reader’s Choice Awards, nagrađivani finalist na dodjeli International Book Awards 2020. Beth živi u planinama rodne Alabame sa svojim mužem, jednim pravim psom i jednim ukrasnim psom. Voli čitati, putovati, peći i pokušava naučiti šah. Njezine knjige Delaney’s peopleDon’t shoot your muleSve ti se vrati Tapestry su ljubavna pisma njezinoj domovini.

U romanu Sve ti se vrati, autorica kombinira priču Ronni Johnson, medicinske sestre koja radi u domu za starije osobe i priču o njezinoj nedavno preminuloj pacijentici, Violet. Violet je bila bogata i ostavila je dio svog novca Ronnie kao naknadu da ima od čega živjeti dok piše roman. Veći dio novca dobiti će nakon što dovrši i objavi roman o Violetinom životu i to u roku od godinu dana. Iako je Ronnie željela pisati, nikada nije napisala puno, a zasigurno ne cijelu knjigu. Ne želi napustiti posao, a nije sigurna kako će to učiniti i raditi puno radno vrijeme. No Violetina priča joj je privlačna i želi ispoštovati dogovor pa odluči da moram barem pokušati. 

 ”Ovo je okus tajni, pomislila je. Budi tiho i pusti da ti ostane na jeziku; mučna cijena očuvanja svijeta za one koje volim, koji ne smiju znati da je moj sjajan, uzoran suprug pijanac koji me tuče.”

Violet je vodila život južnjačke ljepotice, muškarci su je pazili, ali je li njezin život bio baš tako divan kao što se čini. U knjizi se poglavlja izmjenjuju između Ronnie i sadašnjosti, te Violetinog života i prošlosti. Dva su lika potpuno različita pa vam neće biti problem pratiti gdje se nalazite.  Dok mijenjamo poglavlja otkrivamo kako je Violet postala živahni lik ispunjen smijehom i ljubavlju, ali i kako je prošla kroz mračna vremena i izborila se s njima. Saznajemo kako su ove dvije žene rođene desetljećima u razmaku zapravo vrlo slične. Ronnie se pomoću Violetinih dnevnika vraća u 1947. godinu i otkriva još mnogo iznenađenja.

 

Simpatičan, romantičan i srcedrapajući roman s pomalo mlakim tempom. Knjiga me na samom početku privukla i cijeli koncept mi je bio jako zabavan, a onda je autorica uplela previše nepotrebnih likova poput sumnjivog novog dečka u kojeg se Ronnie zaljubila, zatim njegove bivše žene i njihovih sinova, pa drame koja se odvijala oko tog trokuta ili čak četverokuta. Solidno čitanje, ali očekivala sam više jer mi je priča o Violet i sami koncept pisanja knjige bio jako zanimljiv i stvarno pohvale autorici na genijalnoj ideji za temelj ovog romana.

Izdavač: Mozaik knjiga

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s